Isolatie op duurzame basis

 

Wij geven een presentatie  "na-isoleren". Vraag ernaar.

Vaklieden50plus wil op verantwoorde en gezonde wijze isoleren. De Wet Milieubeheer geeft aan dat bepaalde bouwmaterialen milieubelastend zijn. Daarom gebruiken wij géén glas- of minerale wol (tenzij het gaat om isolatiematerialen met een eco keurmerk), omdat zij fijnstof produceren bij de verwerking en in de ventilatielucht stofdeeltjes achterlaten. Natuurlijke isolatiematerialen, zoals vlas, houtwol, cellulose, en wol, zijn zeer concurrerend in prijs, maar vereisen veel kennis en vakbekwaamheid in de verwerking. Deze materialen zijn in Nederland zo goed als onbekend, terwijl ze in België, Duitstalige landen en Scandinavië op grote schaal gebruikt worden. Ter info: wij zijn gecertificeerd door het passivhaus institut techn. uni darmstadt germany voor passiefhuis (laag energie) bouwkundige uitvoering.

 

Voordelen van natuurlijke isolatiematerialen:

  1. Optimale prijs/kwaliteitsverhouding door lage kostprijs en eenvoudig snelle verwerking
  2. Optimale aansluiting van het isolatiemateriaal aan de constructie
  3. Optimale opslag van warmte en gedoseerde afgifte van warmte, zowel in de zomer als in de winter
  4. Onder zomerse omstandigheden is de begane grondtemperatuur 6 graden lager dan bij steenwolisolatie en zelfs meer dan 6 graden voor glaswol/EPS
  5. Geen milieu- en gezondheidsbelastende eigenschappen.
  6. Het geheel is eenvoudig te financieren tegen een lage rente via de rijksoverheid; kijk hiervoor op www.ikinvesteerslim.nl
 
 
HR++ beglazing plaatsen
 

Aannemer/leermeester Johan Soppe (r) geeft les aan een assistent in het plaatsen van HR++ beglazing. Deze bungalow ligt in het bos van Mook. Deze woning is vrijwel energieneutraal gemaakt door nieuwe HR kozijnen en beglazing, isoleren, zonnepanelen en HR houtkachel. 

Dakisolatie:

Het grote nadeel van isoleren is condensatie. De oorzaak van deze vochtvorming is vaak ondeugdelijke aansluiting van de isolatiematerialen op de bestaande constructie. Natuurlijke isolatiematerialen heffen dat probleem uit zichzelf op. Ze nemen het vocht op en staan het weer af onder de juiste condities in zowel de zomer als de winter.

 

Plat/schuin dak aan de binnenzijde 16 cm dik geïsoleerd met cellulose Rd 3,97 ( ingeblazen oud papiervlokken). De folie draagt zorg voor de tochtdichte afsluiting, waarbij de damp van het dak doorgelaten wordt naar het binnenklimaat, maar het binnenklimaat damp niet kan condenseren tegen onderzijde plat/schuin dak. De isolatie wordt afgewerkt met een stucplafond. De buizen maken een onderdeel uit van het Warmte Terug Win (WTW) systeem met balansventilatie (ventilatie lucht invoer is gelijk aan afvoer), waarbij de gebruikte warme ventilatie lucht de binnenkomende verse lucht voorverwarmt met 93%  rendement.  

Binnengevel-isolatie:
 
 

Binnengevel-isolatie wordt alleen toegepast als de buitenmuur massief is, of als de spouwbreedte onvoldoende is. Wij gebruiken twee soorten capillair werkende isolatiematerialen voor de binnengevel. Onoordeelkundig binnengevel isolatie kan veel schade veroorzaken aan de gevelconstructie en volksgezondheid.  De kennis in Nederland over binnenisolatie is vrijwel niet voorhanden. Er zijn hier geen opleidingsprogramma's of certificeringen, dus er moet uitgeweken worden naar Duitse of Belgische vakbedrijven en opleidingsinstituten. Wij hebben de bouwkunde cursus gevolgd van Passiefhuis renovatie en nieuwbouw van de TU Darmstadt (passivhaus bouwkunde Prof. Feist)

 

 

Vloer isolatie
Kruipruimte isolatie

Vloerisolatie. De folie is luchtdicht en dampopen aan de vloerbalken en muren bevestigd. Vervolgens blazen wij de cellulose (oud krantenpapier) in de ruimte tussen de balken van 17 cm hoog, woonkamervloer en folie in met een Rd van 4,47. Onbeperkte levensduur, gezond en relatief goedkoop.

Een vochtige kruipruimte is een probleem voor de toepassing van natuurlijke isolatiematerialen. Onze oplossing is -naast de eerder beschreven folie-  EPS ( brandwerende HR++ piepschuim korrels) in de ruimte tussen de balken. Dit gebeurt zonder lijm vanwege het brandgevaar.

Kruipruimte bodemisolatie

 

 

Wij spuiten onbrandbaar EPS (HR++ piepschuim) korrels 25 cm dik  (Passiefhuis norm en conform DIN norm en Rd 3,50-7,50) op de bodem van de kruipruimte. De kruipruimte is doorwaadbaar, voor onderhoud etc. Een voorwaarde hierbij is geen aanwezigheid van gasleidingen. * Gasdeel moet gasdicht (kosten-technisch geen probleem) afgesloten worden. Het EPS bed wordt uiteindelijk een vlak geheel van 25 cm dik.Voordeel van deze isolatie wijze zijn de kosten, grondwater- en waterdampdichte afsluiting, 

Bij hoge grondwater stand: de EPS drijft op het water en vormt een dampdichte afsluiting, eenvoudig te herstellen, volledig toegankelijk, binnen 1 werkdag gerealiseerd. 

Objectief gesproken betekent deze wijze van isoleren: max. isolatie waarde tegen de laagst denkbare kosten, volledige toegankelijkheid voor werkzaamheden, geen condensatie, hoge weerstand tegen verrotting of aantasting door schimmels, betonrot en roesten van leidingen, cradle to cradle en het meest voordelig in alle opzichten. Voorwaarde is wel dat de eps parel van hoge (DIN norm) onbrandbare kwaliteit moet zijn, wat helaas aanmerkelijk duurder is (ook bij bulk inkoop) dan de "gewone eps parel" . 

 

*Waarschuwing!!!! Om snel de bodem te isoleren wordt er een volledige EPS laag geblazen op de kruipruimte zandbodem en de kruipruimte word dan licht geventileerd. De wetgever eist dat het veilig moet zijn in de woning. M.a.w. de gasleiding moet goed geventileerd worden in verband met mogelijke aardgas lekkages. Daar zijn wettelijk minimale ventilatieopeningen in de schil met de buitenlucht voor nodig. Op moment dat de eps op de bodem is geblazen en conform wet -bij aanwezigheid van gasleidingen-geventileerd word de begane vloer kouder bij een buitentemperatuur onder de 12 gr. C !!!! De oorzaak ligt in de wijziging van de kruipruimte temperatuur. In de ongeisoleerde situatie is de resultante van de kruipruimte temperatuur ( dus beg. vloer temperatuur) van bodem welke vast 12 gr. C is,  de buitenlucht en begane grond temperaturen. Haal je de vaste temperatuur van de bodem weg, dan is de gemiddelde waarde een resultante van buiten en binnen beg. grond temperatuur. Dus gasleiding ruimte moet apart geisoleerd worden en gasdicht afgesloten worden van overige kruipruimte ruimtes

 

Kelder plafond isolatie
 
 
  

 

De kelders hebben vaak een beperkte hoogte. M.a.w. het  graniet/ beton plafond verlagen door ecologische isolatie materialen kan te weinig stahoogte betekenen. PIR-plaat met aan beide een aluminium bekleding geeft de hoogste isolatie waarde t.o.v. de dikte en geeft soelaas aan het stahoogte probleem. De leidingen aan het plafond worden ingefreest in de PIR-plaat. 

Op kamertemperatuur wijzen wij deze vorm van isolatie af - zeker in gevels- vanwege condensatie en tengevolge daarvan schimmels en bacteriën. De keldertemperatuur is zodanig laag dat, in combinatie met de vaktechnische kennis, de kans erop minimaal is.  

Heeft de kelder een houten plafond dan volgen wij de kruipruimte isolatie wijze met cellulose of EPS HR++ korrels.

 

 

Plafond geluid- en warmteisolatie. Wij blazen cellulose tussen gips/stucwerk plafond en vloerdelen verdiepingsvloer ten einde de geluidsoverdracht met min. 50 % te verminderen. Dit betekent in de praktijk dat het stemgeluid gedempt wordt tot geroezemoes en de echte bastonen zwak doorklinken. Nadeel is dat de bovenburen niet meer gratis de warmte krijgen van de onderburen. Dit plafond is qua uiterlijk in oude staat weer teruggebracht voor kosten lager dan de besparing van energiekosten. De verkoopwaarde van dit pand is gestegen.   

Deze wijze van werken is ook geschikt voor EPS HR++ (piepschuim) korrels. De isolatiewaarde is 15% hoger, lichter maar gering geluiddempend, prijs is gelijk aan cellulose. 

 

Binnenmuur isolatie
 
                                           
       

Leermeester/aannemer Johan Soppe en zijn assistenten hebben eerst een solide houten skelet tegen de enkelsteens garagemuur geplaatst en met OSB 3, 18 mm constructieplaat luchtdicht afgewerkt. Op de foto is Johan cellulose -gemiddeld 13 cm dik met 50kg/m3- aan het inblazen. De cellulose vult elk hoekje en gaatje perfect sluitend af. Het inblazen gaat razendsnel, luchtdicht, goedkoop en slaat de zonnewarmte en binnentemperatuur perfect op. Behaaglijk warm is het nu in de garage/bijkeuken met een kleine verwarmingsbron, bijv. een IR paneel.                                            

Vloeren

Als de vloer op de begane grond van hout is, heeft u een condensatieprobleem zodra de boven- en onderzijde van de vloer dampdicht zijn. In de regel is de vloer aan de bovenzijde dampdicht, veroorzaakt door: parket, folie, verf, tapijt etc. Mits de kelder/kruipruimte kurkdroog is, kan er isolatiemateriaal tussen de balken aangebracht worden. Wij werken dan uitsluitend met EPS (piepschuim), cellulose of vlas. Is de kruipruimte/kelder vochtig dan is er een probleem, dat kan alleen met veel kennis van bouwfysica opgelost worden.  

Een betonnen vloer is aanmerkelijk simpeler te isoleren dan een houten vloer. Wij raden dan aan een EPS (lage ecologische voetafdruk) of PIR-platen isolatielaag bij een vochtige omgeving en bij een droge omgeving alle natuurlijke isolatiematerialen. De kruipruimte isolatie  met Tonzon folie voeren wij -met redenen- alleen op verzoek uit.  

Helaas teveel kruipruimtes zijn niet of moeizaam bereikbaar door tijdelijke- hoge waterstand, krappe ruimte etc.. Een oplossing kan zijn, indien in de ruimte geen gasleidingen lopen, om de bodem te bedekken ( zie voorgaande afbeelding) met brandwerende ecologisch verantwoorde piepschuimkorrels (EPS), 25 cm hoog. De materiaal prijs is hoger vanwege de verplichte brandwerendheid van de korrels, maar het inblazen gaat razend snel. Groot voordeel bij werkzaamheden onder de vloer, de EPS korrels zijn eenvoudig doorwaadbaar. Bij (tijdelijke) waterstanden in de kruipruimte blijft de korrel drijven en sluit de bodem en dus de vocht werking af. Als voorwaarde hiervoor moet de EPS-korrel qua dampdichtheid van zeer hoge kwaliteit zijn. De veel gebruikte vul verpakkingsmaterialen zijn brandgevaarlijk, nemen op den duur water op en de isolatiewerking is twijfelachtig. 

 

Na-isolatie:

Naast de vele voordelen van na-isolatie is er één groot gevaar, namelijk condensatie van waterdamp in de constructie, met als gevolg bouwschade, ongewenste schimmel en bacteriën. Geen probleem voor onze vakmensen! Samen met de bouwfysica-deskundige construeren zij een geïsoleerde schil met minstens 70 jaar probleemloze thermische isolatiewerking.

Wij hebben de kennis om u goed te informeren over welk isolatiemateriaal in combinatie met de constructie het meest aan uw wens voldoet. Het prijsverschil tussen de isolatiematerialen en opgeleverde m2 prijs is zo gering, dat het gaat om een bewuste keuze. Voordat wij aan het werk gaan en als wij het werk opleveren, maken wij een thermografische opname.  

 

 

 

Nederlanders laks met energie besparen

Artikel duurzaam nieuws 29 oktober 2013

 

 

isolerenDe herfst staat voor de deur, een periode waarin het energieverbruik bij Nederlandse huishoudens weer aanzienlijk toeneemt. Reden voor energieleverancier E.ON om het jaarlijkse energie bespaaronderzoek onder meer dan 1.000 Nederlanders uit te voeren. Wat blijkt, Nederlanders weten dat zij energie kunnen besparen, maar handelen daar nog steeds niet naar. In 2012 gaf 81% aan dat ze energiebewuster konden leven, in 2013 is dit percentage iets gestegen tot 82%. Hoewel Nederlanders in 2012 dus al benadrukten energiebewuster te kunnen leven, blijkt uit de huidige cijfers dat we deze stap nog steeds niet hebben gezet. Bijna één op de drie Nederlanders (34%) steekt zelfs zijn kop in het zand en houdt zich liever helemaal niet bezig met energie.

Het is daarom niet verwonderlijk dat 25% van de Nederlanders geen idee heeft wat hij maandelijks aan energie betaalt. Besparen op energie wordt door 30% van de Nederlanders als een lastige klus ervaren en voor 18% is het vooral een tijdrovende klus. Slechts 18% van de Nederlanders geeft aan daadwerkelijk energiebewust te leven. De voornaamste reden voor deze manier van leven is geld besparen (68%). Het belang van het milieu blijft ver achter met 15%.

 

Huurhuis voordeliger uit

Uit het onderzoek van de energieleverancier blijkt ook dat Nederlanders qua energie met een huurhuis gemiddeld 25% voordeliger uit zijn dan huiseigenaren. Nederlanders met een koophuis betalen gemiddeld €162,- aan hun maandelijkse energierekening waar huurders wegkomen met een gemiddelde maandlast van €121,-. Dit verschil komt waarschijnlijk door het type woning van huurders en kopers. Gemiddeld besparen Nederlanders in 2013 ongeveer tien euro per maand op de energierekening ten opzichte van 2012 (€154,- in 2012 t.o.v. €144,- in 2013). Dit verschil kan toegeschreven worden aan consumenten die van energieleverancier wisselen.

 

Regie over energie

Van alle Nederlanders geeft 16% aan geen idee te hebben hoeveel energie zij maandelijks verbruiken. Drie op de vier Nederlanders (73%) geeft aan weldegelijk behoefte te hebben aan meer inzicht in het energieverbruik en 13% van alle Nederlanders gebruikt daarvoor een energiemeter. Daarnaast staat 16% positief tegenover het gebruik van een energiemeter, maar maakt er in de praktijk nog geen gebruik van. Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) staat open voor een energiemeter, maar geeft tegelijkertijd aan geen behoefte te hebben om hiervoor zelf op onderzoek uit te gaan. De mate waarin Nederland energiebewust is, is dus niet om over naar huis te schrijven.

Roel Meijerink, manager Mass Marketing & Retail bij E.ON Benelux B.V. zegt hierover het volgende: “Wij signaleren deze behoefte van consumenten, om meer inzicht en invloed op het energieverbruik te hebben zonder daar veel tijd aan te besteden, al langer. Dit gegeven, samen met het feit dat 60% van de Nederlanders besparen op energie een leuke uitdaging vindt, geeft ons handvatten om methodes te ontwikkelen waarmee we consumenten stimuleren bewuster met energie om te gaan, zonder daar uren mee bezig te hoeven zijn. Een van die ontwikkelingen is een energiemeter. Hiermee worden kosten en verbruik direct en simpel in kaart gebracht en kan de consument het verbruik zelf bijstellen. Deze energiemeter wordt samen met onze klanten ontwikkeld, zodat wij te allen tijde kunnen voorzien in de behoefte van de klant.

 

Nederlander vindt lichtknop steeds beter

Ondanks dat Nederlanders aangeven niet energiebewuster te zijn gaan leven, voeren zij wel nog steeds een aantal bespaartips uit. Veruit de meest populaire maatregel die wordt genomen om energie te besparen is het uitschakelen van het licht (94%). Daarnaast zet 84% van de Nederlanders de verwarming structureel lager, haalt 78% de lader uit het stopcontact als deze niet gebruikt wordt en let 73% op het energielabel bij aankoop van apparaten.

Roel Meijerink is tevreden met de inburgering van de bespaartips bij Nederlanders. “Maar er zijn natuurlijk nog veel meer bespaartips die misschien niet even bekend zijn, maar zeker wel effectief:

  • Houd ’s avonds de gordijnen dicht om tocht tegen te houden.
  • Dicht ramen en kieren af met tochtstrips of tochtbanden.
  • Is uw ovengerecht bijna klaar? Zet de oven alvast uit.
  • Door een baksteen of een fles water in de stortbak te leggen, wordt minder water verbruikt.
  • Regelmatig ventileren helpt energie besparen.
  • Installeer een waterbesparende douchekop.
  • Door tijdens het koken deksels op de pannen te plaatsen, blijft de warmte zoveel mogelijk in de pan.
  • Zet de thermostaat vast lager een half uur tot een uur voordat u naar bed gaat.
  • Voor het koken van water is de waterkoker energiezuiniger dan het gasfornuis.
  • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.
  • Plaats een brievenbusklepje – of borsteltje voor uw brievenbus om tocht tegen te gaan.

 

Vrouwen voorloper bespaartips

Vrouwen passen de bespaartips consequenter toe dan mannen. Mannen zoeken de besparing vaker in technische oplossingen, zoals het laten installeren van zonnepanelen.

Toepassen van bespaartips

Vrouw

Man

Licht uitschakelen bij vertrek

97%

91%

Verwarming structureel lager zetten

88%

81%

Spaarlampen en/of LED-lampen gebruiken

76%

67%

De oplader uit het stopcontact halen

83%

73%

Letten op het energielabel bij aankoop van apparaten

79%

66%

Kleding op lagere temperaturen wassen

67%

48%

Vaatwasser op een korter programma zetten

64%

55%

Zonnepanelen plaatsen

7%

12%

Warmte-terugwin-ventilatie systeem gebruiken

8%

14%

 

Nederlander verwacht bij duurzaam ook duurkoop

 

Hoewel Nederlanders kunnen besparen door middel van duurzame energieopwekking, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt dit slechts door een kleine groep Nederlanders uitgevoerd (7%). Daarnaast is 15% ook van plan om dit in de toekomst te gaan doen. Bijna de helft van alle Nederlanders (49%) geeft aan hier niet zoveel over te weten, maar verwacht wel dat dit een dure aangelegenheid betreft. Vrouwen geven vaker dan mannen aan niet open te staan voor het zelf opwekken van duurzame energie (33% versus 26%), mannen staan hier juist wel voor open en zijn vaker van plan dit te doen (19% versus 11%).

 

Hoog rendement bij isoleren


Wie nu investeert in isolatie verdient dubbel: de bankrente staat historisch laag, je bent al spekkoper als je op een spaarrekening 2% rente krijgt. Vergelijk dat met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, die zich in drie jaar tijd kan terugverdienen. Dat mag je vergelijken met een rente van meer dan 30%!

Ook dakisolatie en vloerisolatie scoren hoog met rendementen tot 15%, zo berekenen MilieuCentraal en de Rijksoverheid, die voor het komende jaar ook de btw over energiebesparende maatregelen heeft verlaagd tot 6%.

Combineer je een isolatieproject met zonnepanelen en een zonneboiler of warmtepomp, dan is je energierekening over een paar jaar te verwaarlozen. Terwijl de prijzen voor energie zo goed als zeker flink blijven stijgen.

Wat je meteen kan doen, zonder moeite, helemaal gratis en vrijblijvend, is NU offertes aanvragen. Dan kun je snel kosten en winst vergelijken en de eerstkomende herfst en winter al geld gaan verdienen.